Scrum Master, Scrum Takım’ı içerisinde yer alan ve en yalın hali ile takıma koçluk eden kişidir. Bu anlamda Takımı’na hizmet eden ve destek olan bir hizmetkar lider rolünden bahsediyoruz. Scrum Master’ın rolünü daha iyi anlamak için, fazlaca detaya inmeden, temel görevlerini incelersek;
Scrum’ın teori, pratiklerine hakim olmak ve bu hakimiyet ile takımı “Scrum” çerçevesinde tutmak, yönlendirmek ve geliştirmek,
Agile ve Scrum temelinde sürekli gelişimi sağlamak ve desteklemek,
Takım içi iletişimi ve harmoniyi arttırmak,
Impediment (takımı etkileyen dış engeller) çözümü temelinde takıma yardımcı olmak,
şeklinde sıralanabilir. Scrum Master takımında bulunan ayrı ayrı her bir role destek verebilecek kadar bilgi seviyesine sahip, kişiliği ile kendisine yüksek derecede saygı duyulan ve sürekli kendisini geliştiren bir lider olmalıdır.
Bir Scrum Master, etkili Ürün İstek Listesi (Product Backlog) yönetimi ile ilgili Product Owner’a yol gösterebilecek kadar değer temelli önceliği içselleştirmiş, Sürüm Planlaması (Release Planning) için destek olacak kadar Scrum temellerine hakim olmalıdır.
Bir Scrum Master, Geliştirme Takımı’na kendi kendine organize (self organize) olma konusunda destek olabilmeli, takımı “Kaizen” için yönlendirecek kadar temel gelişim süreçlerine de hakim olmalıdır.
Bunları yapan Scrum Master iyi bi Scrum Master’dır diyebiliriz. Ancak en iyi Scrum Master’lar, kurumlarını da çeviklik (agility) konusunda değiştirmeye, geliştirmeye çabalayan Scrum Master’lardır. Nitekim en zor değişim kurumun plan algısından değer algısına geçmesidir ve bu noktada Scrum Master’lara önemli sorumluluklar düşmektedir.
Scrum Master bir kurumun ve de takımının çoban köpeğidir. Takımını Scrum çerçevesinde bir arada tutar, onları çevikleşmeye doğru götürür ve tüm bunları yaparken takımın bir çobana ihtiyaç duymadan kendi yetkinlikleri ile ilerleyebilmeyi öğrenmesini sağlar. Scrum Master değişimin vücûd bulmuş halidir.
Ceyhun Yavuz
Agile Koç