Gerçek Kullanıcı Gibi Davranan Yapay Zekâlar: Sentetik Kullanıcılar
Son zamanlarda çok sık soruluyor:
“Sentetik kullanıcı ne demek?”
“Gerçek kullanıcı varken neden yapayını kullanalım?”
“Gerçekten doğru cevaplar veriyor mu?”
“Bunu biz nasıl kullanacağız, zor mu?”
Gelin, hep birlikte bu kavramı sade bir şekilde açıklayalım.
Sentetik Kullanıcı Nedir?
Kavram kulağa karmaşık gelse de aslında oldukça sade bir mantığı var; ‘Sentetik kullanıcılar’, gerçek insanların davranışlarını, karar alma biçimlerini ve tepkilerini simüle eden yapay zeka tabalı dijital karakterlerdir.
Bu karakterler, veriyle eğitilir, tanımlanır ve belirli senaryolara göre “davranış” üretirler.
- Yeni bir ürün fikriniz mi var? Sentetik müşterileriniz ile focus grup çalışmaları, anketler yapın.
- Bir iç eğitim içeriğiniz mi değişti? Sentetik çalışanlarınızdan geri bildirim alın.
- Web sitenizi mi değiştiriyorsunuz? Sentetik müşterileriniz arayüzünüz hakkında anında geri bildirim versin.
Kısacası; bu sistem, kullanıcı testi gibi işler - sadece çok daha hızlı, fazla sayıda ve 7/24 aktif.
Bu Sistem Nasıl Çalışıyor?
Bu sürecin nasıl işlediğini ve arka planda neler olduğunu kısaca özetleyelim:
1. Gerçek kullanıcı verileri (anketler, CRM verisi, kullanıcı içgörüleri) toplanıyor.
2. Bu veriler segmentlere ayrılıyor: Örneğin “fiyat odaklı müşteri”, “riskten kaçınan yönetici”, “dijitalde deneyimli çalışan” gibi.
3. Her segment için bir “sentetik kullanıcı profili” oluşturuluyor.
4. Bu profiller, büyük dil modelleri (LLM) kullanılarak canlandırılıyor.
Sonuç olarak: Siz soru soruyorsunuz, karakterler kendi profillerine göre cevaplıyor. Ve bunu bir kez değil, bir çok kez kullanabiliyorsunuz. Bir kere yaratiyorsunuz; daha sonra yeni veriler ile besleyerek sentetik kullanıcılarınızı daha da geliştiriyor bir çok konu için kullanabiliyorsunuz.
Gerçekten Doğru Cevap Veriyor mu?
Evet — ama altını çizelim: Verdiğiniz veri kadar iyi, sorduğunuz soru kadar net cevap veriyor. Aklınıza geleceğini düşündüğümüz birkaç soruya yanıt verelim:
- Gerçek kullanıcı davranışlarına benziyor mu?
Evet, çünkü bu modeller eğitilirken o davranışlara göre kalibre ediliyor.
- Bias, ön yargi, yanlilik barındırır mı?
Eğer veride varsa, evet. O yüzden veri temizligi çok önemli.
- Herkesin yerine geçebilir mi?
Hayır. Gerçek insanla bire bir aynı değil, ama "çok iyi bir temsilci".
Nerelerde Kullanılır?
O kadar çok kullanım alanı var ki.. Pek çok sektörde, pek çok problem için uygulanabilir çözümler sunar. İşte bazı örnek senaryolar:
Bir otomobil markası, bayi çalışanlarını müşteri odağında eğitmek için 5 farklı sentetik müşteri tipi tanımlayabilir: “fiyat odaklı müşteri”, “aile güvenliği öncelikli müşteri”, “çevreci genç müşteri” gibi… Bayi calisanlari egitimde bu sentetik musterilerle konusabilir. Eğitim senaryoları çok ucuza daha etkili hale gelebilir.
Bir banka ürünü tasarlanirken, yaşlı müşteriler sentetik olarak yaratilabilir. “Şifre karmaşık”, “butonlar küçük” gibi geri bildirimleri tasarım sirasinda alip degisiklikleri gercek kullaniciya cikmadan yapabilirler. Tasarim surecini cok daha hizli, verimli ve az maliyetli hale getirebilir.
İK ekipleri, yeni çalışan eğitimlerini test etmek için sentetik “yeni çalışan” karakterleriyle süreçlerini simüle edebilirler. Hangi adımda kayboldukları, nelerin ise yaradigi onceden analiz edilebilir. Gerçek çalışanlar geldiğinde her şey hazır olur.
Ve en güzeli:
Hepsini tekrar tekrar, farklı senaryolarla test edebilirsiniz..
Sentetik kullanıcılarınız yorulmazlar, beklemezler. Siz “güncelle” dediğinizde anında konuşmaya baslarlar.
Avantajları Neler?
Peki neden bu sistemlere yönelmeliyiz? Sentetik kullanıcılarla çalışmanın sunduğu avantajlar hem operasyonel hem stratejiktir:
Hız: Gerçek kullanıcıdan haftalarca bekleyeceğiniz geri bildirimi, dakikalar içinde alırsınız.
Maliyet: Fiziksel test oturumları, dış kullanıcı panelleri, anket tasarımları… Uzun zamanlar büyük bütçelere gerek kalmaz.
Ölçeklenebilirlik: 1 değil, 1000 kullanıcıyı aynı anda test edebilirsiniz.
Esneklik: Hedef kitle değiştikçe, modeli güncellersiniz. Hepsi yeniden doğar.
Öğrenme: Model, yeni verilerle öğrenmeye devam eder. Siz kullandıkça gelişir.
Peki ACMx Olarak Biz Ne Yapıyoruz?
ACMx olarak sizlere hangi alanda sentetik kullanıcılardan fayda sağlayabileceğinizden başlayarak, sentetik kullanıcılarınızı ayağa kaldırıp kullanıma almaya kadar tüm süreçte çözüm sağlıyoruz. Çözüm sürecimizden kısaca bahsedecek olursak:
- Problemi net tanımlama: Neyi çözmek istiyorsun? Neyi öğrenmek istiyorsun? Sentetik kullanıcılar çözmek istediğin probleme ilişkin doğru adres midir? Bu sorular etrafında yol haritamızı birlikte belirleyerek başlıyoruz.
- Hedef kullanıcıyı betimleme: Sentetik kullanıcıları tanımlamdan önce çözmek istediğimiz problem alanından kimlerin etkinlendiğini, elimizde ne gibi segmentlerin olduğunu anlıyor ve persona haritamızı oluşturuyoruz.
- Doğru veriyle platformu eğitme: Sonraki adım ilgili sentetik kullanıcıları oluşturulması, oluşturulan sentetik personların da anketler, davranış geçmişi, persona analizleri, segmentasyon çıktıları, ve pazar analizleri ile eğitilmesidir. Yeterli miktarda doğru verinin kolay ulaşılabilir olması, bu sürecin başarısı için kritik bir faktördür.
- Doğru soruları sorma: Sorular çok önemli çünkü kullandığın soruların içeriğine ve yapısına göre geri dönüş alırsın. Sentetik kullanıcılarla nasıl konuşmanız ve kullanıcı araştırmasında sentetik kullanıcıları nasıl kullanmak gerektiği konusunda mini eğitimlerle birlikte sürecimizi tamamlıyoruz.
Artık sentetik kullanıcılarınız kullanıma hazır! Sentetik kullanıcılarınıza danışarak iş süreçlerinizi hızlandırabilir, kullanıcı testi maliyetlerinizi düşürebilir, ve ürün pazara çıkış süreleriniz kısaltabilirsiniz.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Yorumlar