Yazılım geliştirmede Kanban metodunu uygulamaya başladığınızda iki önemli metrik olan Lead Time ve Cycle Time‘ın ölçülmesi öne çıkmaktadır. En sade şekilde tanımlamak istersek, Lead Time bir talep geldiği andan itibaren o talep gerçekleştirilip teslim edene kadar geçen zamanı temsil etmekte, Cycle Time ise o işin yapılmaya başlandığı andan itibaren bitene kadar geçen zamana karşılık gelmektedir. Diğer bir deyişle talep gelir bu andan itibaren Lead Time süresi çalışmaya başlar. Sonra belli bir süre geçer ve o iş yapılmaya başlanır. Bu andan itibaren de Cycle Time başlamış sayılır ve Cycle Time o iş üzerinde ne kadarlık bir süre çalışıldığını ölçmüş olur. O iş tamamlandığı an ise Cycle Time ve Lead Time tamamlanmış olur.
Lead Time örnekleri:
- Müşterinin bir siparişi vermesinden itibaren o siparişin müşteriye teslim edilen zamana kadar geçen süre,
- Bir gereksinimin müşteri tarafından belli olmasından o gereksinimi karşılayacak bir yazılımın teslim edilmesine kadar geçen süre,
- Bir hatanın olduğunun fark edilmesinden itibaren o hatanın giderilip canlı sisteme alındığı zamana kadar geçen süre.
Dikkat edilmesi gereken husus Lead Time müşterinin aklına fikir geldiği andan itibaren başlamamalı, bilakis yapılmaya karar verildiği zaman başlamalıdır.
Lead Time daha çok müşteriyi ilgilendiren bir süre iken Cycle Time ise işi yapan kişiyi ilgilendiren bir süreyi temsil etmektedir.
İşin doğası gereği Lead Time her zaman Cycle Time’dan daha uzundur (en iyi ihtimalle eşit). İşin çok beklediği durumlarda Cycle Time Lead Time’a göre göreceli olarak oldukça kısa olabilir.
Kanban‘daki hedeflerden bir tanesi Lead Time’ı düşürmek ve böylelikle müşteriye daha hızlı geri dönüş yapabilir, pazara hızlı çıkabilir bir hale gelmektir.