
SCRUM
“Adopting Scrum is not easy, but it can be successful and can go from one team to many. It can change organizations allowing them to be responsive and humane. It can deliver innovation and business success, but it can only do this if people implement the ideas. Scrum requires people, and this is a story about people. Too often we forget that when talking frameworks, patterns, and practices. People are what make Scrum a success or failure and this book provides a great story about the people involved.”
Dave West, CEO Scrum.org
“Mehmet shares a tale that can help you envision a new future for you and your organization, a future where you will feel fitter and better placed to deal with unpredictability and change. Mehmet helps you the way to quickly embark on what will be a continual journey. Because, adopting Scrum is more than just a one-time effort of introducing Scrum; it is a continual exercise of thinking, rethinking, and discovery. That, in the end, is the organizational state called ‘agility’ that we hope to achieve by introducing Scrum.”
Gunther Verheyen, Independent Scrum Caretaker
Mehmet Yitmen is a management consultant/leader who has assisted organizations in becoming happier and more agile since 2007. He has worked with more than 400 teams and 20 companies, including telecom, finance, banking, health care, insurance, e-commerce, logistics, and software development companies.
Mehmet is the co-founder of ACM Agile, a leading agility services company and one of the founders of the AgileTurkey.org community, which works to improve agility in the new age of the business world. Since 2010, he is a PST (Professional Scrum Trainer) for Scrum.org, the global organization of Ken Schwaber, co-creator of Scrum. He is also an active member of numerous international organizations, such as Agile Alliance.
Mehmet is also an enthusiastic entrepreneur and has been featured as one of the successful, young rising stars in business by Fortune Turkey’s 40 Under 40 between the years 2011 and 2015.
Agile Hikayemiz
ACM & Vodafone
Vodafone kitabının içeriğini aşağıdaki link üzerinden indirebilirsiniz.
Büyük bir kurum eski alışkanlıklarını bırakıp bir gün gerçekten Agile olabilir mi? Olabilirse, bunun için ne gerekir? Ya da hepsinden önce Agile olmak gerçekten nedir?
Bizim için Agile, en özet tanımıyla yenilenebilmek demek. “21. yüzyılın cahilleri öğrenmeyen, öğrendiği yanlışlardan vazgeçmeyen ve yeniden öğrenmeyenler olacak” demişti ünlü füturist Alvin Toffler. Bundan yaklaşık 50 sene öncesinde çevik yeni dünyayı bu sözlerle tanımlamıştı.
Vodafone Türkiye, 6 yıldır kendisini sürekli yenilediği Agile yolculuğunda ilerliyor. Biz de en başından bu yana bu yolculuğa eşlik ediyor olmaktan ötürü büyük mutluluk duyuyoruz. Çeviklikten gelen deneme ve yeniden öğrenme süreci Vodafone Türkiye için önemli odak noktalarından birisi. Bu kültürün şirketin DNA’sı haline gelmesi hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Geride bıraktığımız 6 yıllık süreçte epey yol aldığımızı görmek umut verici.
İşte bu kitapla birlikte bugüne kadar bu yenilenme yolculuğundaki kazanımlarımızı, hatalarımızı ve öğretilerimizi sizlere sunmak ve hep birlikte paylaşarak öğrenmeyi tetiklemek istedik. Yenilenme sürecini anlatmayı hedeflediğimiz kitabımızı da içeriğin ruhuna uygun şekilde kendini yenileyebilen, Agile bir kitap olarak tasarladık. Okuyacağınız kitap çevik dönüşüm yolculuğumuzun ilk çıktısı. Bu ilk çıktı ile Vodafone Türkiye çalışanlarının gerçek hayat deneyimlerini ve duygularını sizlerle paylaşmayı amaçladık.
Kitabımızın kendi serüvenine yeni içerikler ekleyerek bir fidan gibi büyümeye devam etmesini hayal ediyoruz. Bu içerikleri de sizlerden gelecek yorumlarla şekillendirmeye çalışacağız ve arayı çok uzatmadan yeni bölümler ekleyerek kitabı güncelleyeceğiz.
İleriki bölümlerde tekrar görüşmek ve gelecekte sizlerin de ilham verici dönüşüm yolculuklarını okuyabilmek dileğiyle…
Mehmet Yitmen
Yönetici Ortak


Nasıl Agile Olunur?
Cesur Çevik Organizasyon Pratikleri
Değer odaklılık, kendini yöneten çapraz fonksiyonlu takımlar, hizmetkar liderlik, doğru önceliklendirme, daha az bürokrasi, deneme yanılma, hızlı hareket edebilmek, dijitalleşme, takım oyunu…
Çevik (Agile) yöntemler geçmişte teknoloji organizasyonları ile başlayıp, günümüzde organizasyonların “Yeni İş Yapış Şekli” haline gelmeye başladı. Bu yeni iş yapış şekli akıllara sürüyle soru işaretini de getiriyor:
Neden Agile yapıyoruz?
Ne gerek vardı?
Neden değişmemiz gerekiyor?
Nasıl başlayacağız?
Nasıl yaygınlaştıracağız?
Kültür nasıl değişebilir?
Başarabilecek miyiz ve başardığımızı nasıl anlayacağız?
Yöneticilere ne olacak?
İyi pratikler nelerdir?
Agile sadece Bilgi Teknolojileri için mi uygun?
Cevapsız kaldığında bireylerde kaygı, umutsuzluk, kızgınlık gibi duygulara neden olan bu sorulara cevaplar ve naçizane tavsiyeler, başarı ve başarısızlıklardan öğrenilmiş derslerle, sade ve görsellerle desteklenmiş şekilde bu arka kapaktan önceki 200 sayfada.
Scrum:
Usta Sorulara Uzman Cevaplar
Çeviklik, Scrum ve Bu Yoldaki Zor Sorular İçin Bir Başucu Kitabı
Scrum 22 yaşında! Dünyada Çevik yaklaşımları kullananların %90’ına erişmiş ve her gün 12 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor.
Scrum Rehberi, Scrum hakkındaki temel bilgiyi sağlıyor ancak bu temel bilgiler, Scrum’da uzmanlaşmak için yeterli olmuyor çünkü;”biliyor olmak” ile “kavramış olmak” farklı şeyler.
Bunca yaygınlığına rağmen Scrum’ın tüm potansiyelinin kullanılmadığı pek çok örnek görüyoruz. Neden zor? Çünkü Scrum, bir sorunun çözümünü adım adım tarif eden bir metot değil, deneyselliği esas alan bir çerçevedir. Böylece yazılım üretiminden okullara veya donanım üretiminden askeriyeye kadar pek çok alanda kullanılabilmektedir. Ancak, bu yüzden kolaylıkla yanlış şekilde de kullanılabiliyor ve beklenen faydayı sağlamayabiliyor.
Kompleks her sorunun kendine özgü çözümleri vardır. Dolayısıyla kendi yaklaşımlarınızı ve pratiklerinizi geliştirmeniz, denemeniz ve öğrenmeniz gerekir. Scrum’da her sorunu çözecek sihirli tek bir yanıt yoktur.
Bu kitapta Scrum’daki bazı zor soruların yanıtlarını vermeye çalıştık. Kompleks her problemin çözümü; kuruma, problemin alanına, şirket kültürüne, Scrum takımına, bireylere özgün olabilir ve farklı yaklaşımlar gerektirir. O yüzden her problemin özüne inilmesi şarttır. Çoğunlukla Agile Manifesto’ya, Agile prensiplere, Scrum Değerlerine ve Scrum’ın üzerine inşa edildiği deneysel süreç kontrol teorisine başvurulması gerekir.
Bizzat kendi uygulama ve deneyimlerimizden yola çıkarak hazırladığımız bu kitap, umuyoruz ki sizlere kompleks problemlerin çözümünde kullanılan Agile ve Scrum düşünce biçiminin ip uçlarını verecektir.


scrum
bir dönüşüm hikayesi
agile proje yönetimi
Dijital Dünyada Agile Dönüşüm İçin Rehber Kitap!
Kitap, gördüğü yoğun ilgi sonucu bilişim kitapları arasında çok satan kitaplar arasında yerini almıştır. Şimdi ise genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 5. baskısı ile bu konuda kendini geliştirmek isteyen okuyucuların beğenisine sunulmuştur.
Geciken projeler, kalite problemleri, hantal yapılar, değişime hızlı bir şekilde uyum sağlayamamak, yüksek proje maliyetleri, demotive çalışanlar.. Bunlar maalesef, halen birçok dijital ekibin yaşamakta olduğu sıkıntılardır. Çözüm ise Agile yaklaşımları uygulamaktan, yani bu sıkıntıları doğurmuş olan mevcut iş yapış şekillerini unutarak yeni dünyanın beklentilerini ele alma yöntemimizi değiştirmekten geçiyor. Günümüz dijital dünyasında en çok tercih edilen ve yaygın olarak kullanılan yönetim yaklaşımı olarak Agile yaklaşımlara ve Scrum’a rastlıyor olmamız şüphesiz bu değişimin ne denli kaçınılmaz ve gerekli olduğunun bir ispatıdır.
Bu kitapta, hayali olan bir kurumsal şirketin Scrum ile tanışması ve yaşadığı değişim süreci adım adım basit bir hikaye diliyle anlatılmaktadır. Hikaye boyunca günümüzde birçok şirketin de gündeminde olan “Scrum’ı nasıl uygulayabiliriz” sorusuna cevap oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu doğrultuda, herhangi bir Scrum uygulama sürecinde karşılaşılabilecek olası engeller, nedenleri ve olası çözümleriyle birlikte ortaya koyulmuştur. Bu kitap, Scrum uygulamanızda ve dönüşüm sürecinizde size yol gösterecek, elinizin altında devamlı olarak başvurabileceğiniz bir kaynak kitap olacaktır.