Oğlumun gluten hassasiyeti var. Gluten; buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olduğu için aklınıza gelebilecek çok fazla unlu gıdadan mahrum kalıyorsunuz, hatta Çölyak hastalarında, glutensiz gıdalara eser miktarda gluten bulaşması bile bağırsaklarda tahribata sebep olabiliyor. Oğlumun hassasiyetinin başlamasıyla yerine koymakta en çok zorlandığımız gıda ekmek oldu. Neyse ki belediyenin tek tek paketlenmiş küçük glutensiz ekmekleri var. Biz haftada bir kez sipariş veriyoruz, sonraki hafta ekmeklerimizi teslim alıyoruz.
Geçen hafta on beş adet glutensiz ekmek sipariş etmiştik, bir gün gecikmeyle bu hafta almaya gittim. Mağazaya girdim, görevliyle aramızda şu konuşma geçti:
- Merhaba, Glutensiz ekmek siparişimiz vardı, dün almaya gelemedim ama….
- Merhaba, kaç taneydi siparişiniz?
- On beş.
- Bir tanesi eksik, on dört tane. Siparişlerimizden biri gelmedi, o yüzden tüm gelen poşetlerin içinden birer tane aldık…
- Hmm, Tamam…
Ekmeklerin parasını ödedim ve eve doğru yola koyuldum. Yürürken düşündüm, basit bir şekilde “Tamam” dediğim olayın aslında ne kadar çevik bir eylem olduğunu fark ettim. Çevik zihniyetle bakacak olursak:
- Müşteri: Gluten hassasiyetli biri ya da bir Çölyak hastası
- Ürün/Değer: Glutensiz ekmek – Lezzet ikamesi bence yok, fiyat olarak da uygun.
- Sorun: Siparişin teslim edilmemesi
- Çözüm: Diğer siparişlerden birer paket alarak gelmeyen siparişin telafi edilmesi
Bir müşteri için çok büyük bir sorun, diğer müşteriler için görmezden gelinebilir bir aksaklığa dönüştürülerek çözülüyor.
Çevik Manifesto:
- Süreçler ve araçlardan ziyade bireyler ve aralarındaki etkileşimlere,
- Kapsamlı dokümantasyondan ziyade çalışan yazılıma/çözüme,
- Sözleşme pazarlıklarından ziyade müşteri ile işbirliğine,
- Bir plana bağlı kalmaktan ziyade değişime karşılık vermeye değer verir.
Bu olayda:
- Sorunu anlık çözmek için kimin ve neyin önemli olduğuna odaklanılmış,
- Tüm müşteriler için işe yarayan bir *MVP- değer yaratan en çabuk işlevsel çözüm bulunmuş
- Çözüm hayata geçirilirken onay mekanizmaları kullanılmamış, çözüm otonom olarak tespit edilmiş ve uygulanmış, tüm müşteriler şeffaflıkla bilgilendirilmiş, Alırken görevli bilgi vermese ben ekmekleri büyük ihtimalle saymazdım.
- Bir müşteriyi mağdur etmek adına orijinal siparişlere sadık kalmaya çalışılmamış….
*Gluten, Fransızca gluten “tahıllarda bulunan tutkalsı madde” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince gluten, glutin- “zamk, tutkal” sözcüğünden alıntıdır. Tam da kelimenin bu kökeni nedeniyle “glutensiz” bana çevikliği hatırlatıyor. İçinde bulunduğu koşullara tutkal gibi yapışıp kalmadan yeni olasılıklara açık bir zihin yapısı. Bu gözlerle bakmaya başladığınızda yaşamınızda her yerde karşınıza çıkabilecek bir esneklik, ve değişime karşılık veriş.
Tabii ki bu sorunun nedenleriyle tartışılarak anlaşılması; yeniden ortaya çıkmaması için gerekli tedbirlerin öngörülerek uygulanması da çevikliğin sürekli gelişim prensibiyle mümkün olur.
Ne dersiniz, acaba böyle bir olay yeniden yaşanır mı? Zihniyetimiz ne kadar çevik?
Kaynak:
*MVP: Minimum Viable Product
https://www.etimolojiturkce.com/kelime/gl%C3%BCten