Agile kavramının gün geçtikçe popülerleşmesi ile birlikte günümüzde hepimizin bildiği gibi yeni nesil yönetim yaklaşımı olarak da karşımıza çıkmaya başladı. Agile yönetim yaklaşımı beraberinde Agile kavramının, operasyon modeli ile iş yapış şekli haline gelmesini ve organizasyonların genelinde ölçeklendirilmesi ihtiyacını doğurdu. Uzun yıllardır bu konu üzerine uzmanlar, şirketler çalışarak kendi yaklaşımlarını, kendi modellerini ortaya koydular.
Spotify Modeli, -mevcut değişim hızına göre görece eski sayılabilir- günümüzde en yaygın olarak karşımıza çıkan yaklaşımdır. Bu modelin Spotify firması tarafından 2012 yılında ilk denemeleri yapılmaya başlandı. Standart bir çerçeve veya model olmaktan öte, Spotify kültürünün gelişmesi ve herkes tarafından benimsenmesini amaçlayan bir kolaylaştırıcıydı. Pratiklerden, kurallardan çok değerlere ve prensiplere dayanmaktadır. Ancak günümüzde artık bir standart olarak kabul görmektedir.
Bu modelin ilk yayınlandığı zamanlarda Türkçe çevirisini gerçekleştirmiş ve tüm Agile topluluğu ile paylaşmıştım. Modelin günümüzdeki yanlış ve “hiyerarşi”nin başka bir şekli halindeki uygulamalarını gözlemlediğim için tekrar hatırlamak ve özünü anlamak gerektiğini düşünüyorum. Unutmayın, Spotify bu yaklaşımı kopyala-yapıştır bir model olsun diye değil, tüm şirketlerin çeviklik yolculuklarının bir başlangıcı olsun ve herkes deneyimlerinden faydalansın diye paylaşmıştı.
Türkçe çeviriye buradan ulaşabilirsiniz. Çeviri ile ilgili yorumlarınızı ve varsa düzeltmelerinizi paylaşmaktan lütfen çekinmeyin. Keyifli okumalar.
*Diğer popüler kavramlar gibi her şeyin başında artık “Agile (Çevik)” kelimesini görür olduk. Bu başka bir yazının konusu ve üzerinde çok uzun tartışmalar da gerektiriyor düşüncesindeyim.