Agile Nedir? Agile (Çeviklik), bir organizasyonun yeni koşullara uyum sağlayabilme ve yeni iş fırsatları yaratmak için yönünü değiştirebilme yeteneğidir.

Neden Agile?
Günümüz dünyasını tanımlayan en önemli kavramlar olağanüstü değişim hızı, karmaşıklık ve geleceğe dair belirsizlik olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla kuruluşların başarısını belirleyen temel faktörler; değişime sürekli uyum sergilemek, karmaşıklığı yalın çözümlerle adreslemek ve belirsizliği deneysel yaklaşımla elde edilecek öğrenimlerle en aza indirgemeye çalışmak olarak özetlenebilir.
Dünyanın en uzun süreli çeviklik raporu olan “State of Agile Report”un 14.’sü 2020 Mayıs’ında yayınlandı. Bugüne kadar tüm dünyadan 40 binin üzerinde profesyonelin yanıtladığı ankete göre çevikliğin kuruluşlarda yarattığı en önemli kazanımlar şöyle sıralandı¹Kısaca agility, alışılagelmiş çalışma biçiminde bir paradigma kaymasıdır.
Agile Manifesto Nedir?
Agile Manifesto ve Çevik Yazılımın 12 Prensibi (Twelve Principles of Agile Software) 1990’larda yaşanan endüstri hüsranının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu dönemde iş gereksinimleri, müşterilerin istediği uygulamalar ve özellikler, ile müşterilerin isteklerine cevap veren teknolojilerin teslimi arasında önemli ölçüde bir gecikme oluşmuş ve bu gecikme çok fazla projenin iptal edilmesine sebep olmuştur. Bu gecikme süresinde, iş gereksinimleri ve müşterilerin istekleri değişmiş ve nihai ürün, güncel ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalmıştır.
Bu dönemde, Waterfall modelinin öncülüğünü yaptığı günün yazılım geliştirme modelleri; hız talebini karşılamakta yetersiz kalmış ve yazılımların hızlı bir şekilde değiştirebilmesinin avantajlarından da yararlanamamıştır.
İçlerinde Jon Kern, Kent Beck, Ward Cunningham, Arie van Bennekum, and Alistair Cockburn’unda bulunduğu 17 kişiden oluşan bir grup, “düşünce liderleri”, önce 2000 yılında Oregon’da bir otelde daha sonra da 2001 yılında Utah’da bir kayak merkezinde buluşarak yazılım geliştirme sürecinde daha üretken ve verimli işler sunabilmek adına beyin fırtınası yaptılar. Toplantılarının sonucunda fikir birliğine vararak Agile Manifesto’yu ve Çevik Yazılım’ın 12 Prensibini yazıya geçirdiler.

Agile Manifesto’nun Türkçe uyarlaması şu şekildedir:
“Bizler uygulayarak ve başkalarının da uygulamalarına yardım ederek daha iyi yazılım geliştirme yollarını ortaya çıkartıyoruz
Bu çalışmaların sonucunda:

Agile Değerler Nelerdir?
-
Süreçler ve araçlardan ziyade bireyler ve etkileşimlere
Agile Manifesto’nun bu değeri müşterilerle olan iletişime daha fazla önem vermenin üzerinde duruyor. Müşterilerin sormak isteyebileceği birçok şey vardır ve müşterilerden gelen tüm soruların ve önerilerin hızlı bir şekilde ele alınmasını sağlamak ekip üyelerinin sorumluluğundadır.
-
Kapsamlı dokümantasyondan ziyade çalışan yazılıma
Geçmişte, projenin her aşamasının doğru bir şekilde belgelendirilmesine projenin kendisinden daha fazla odaklanılıyordu. Hatta, uygun bir dokümantasyonun nihai ürün pahasına yapıldığı da çok kez görülmüştür. Çevik değerler, proje ekibinin ilk ve en önemli görevinin müşteriler tarafından belirlenen nihai teslimatları tamamlamak olduğunu belirtir.
-
Sözleşme pazarlıklarından ziyade müşteri ile işbirliğine
Çevik ilkeler, müşterilerin projenin her aşamasına dahil olmalarını gerektirir. Waterfall yaklaşımı ya da geleneksel metodolojiler müşterilerin sadece projeden önce ve sonra pazarlık yapmasına imkân tanır. Bu hem zaman ve hem de kaynak israfına neden oluyordu. Müşteriler geliştirme sürecinde döngü içinde tutabilirse, takım üyeleri nihai ürünün müşterinin bütün gereksinimlerini karşılamasını sağlayabilir.
-
Bir plana bağlı kalmaktan ziyade değişime karşılık vermeye
Geçmişteki yönetim metodolojilerinin tersine, çevik değerler projeye başlamadan önce oluşturulan ayrıntılı planlara ve ne olursa olsun plana sadık kalmaya karşıdır. Koşullar değişebilir ve bazen müşteriler nihai ürün için projenin kapsamını değiştirebilecek yeni özellikler talep edebilir. Böyle durumlarda, proje takımları ve yöneticileri yüksek kalitede bir ürün teslim edebilmek ve %100 müşteri memnuniyetini sağlamak adına hızlı bir şekilde değişen yeni şartlara uyum sağlamalıdır.
Agile İlkeleri Nelerdir?
On iki ilke, “Çevik Hareket” başlığı altında yer alan metodolojiler için yol gösterici ilkelerdir. Bu ilkeler, değişimin hoş karşılanıp müşterinin işin odak noktası haline geldiği bir kültürü tanımlar. Aynı zamanda, Agile Manifesto’yu imzalayanlardan biri olan Alistair Cockburn’un da tanımladığı gibi hareketin amacını, geliştirmeyi ihtiyaçlarla uyumlu hale getirmek, gösterir.
Çevik Yazılımın 12 Prensibi ³
Agile’ın amacı sürekli değişim, artan karmaşıklık ve belirsizliğe rağmen müşteri odaklı olarak kesintisiz değer üretmektir. Müşteri takımlara daima doğrudan ya da dolaylı olarak rehberlik eder. Uçtan uca değer üretebilen takımlar son kullanıcı için yarattıkları etkiyi deneyimledikçe bu yenilikçi çalışma biçimi daha da anlam kazanır ve işte mucizeler tam da bu noktada ortaya çıkmaya başlar.
Agile Danışmanlarımızdan “Agile Nedir?” Sorusuna Yanıtlar
Bir vizyonun, planın olmasına rağmen, varsayımlarının doğruluğunu test etmek ve bu vizyona ulaşmak için küçük adımlar atarak; attığın her adımda çevrene ve gidişata baktıktan sonra yön değiştirmen gerekebileceğini bilip, büyük plan yapmıştık varsayımlar çok mantıklıydı demeden fark edilmiş ihtiyaca yönelik pivot edebilmek, gerektiği yerlerde de vizyonunu değiştirebilmek, ulaşılabilecek bir nokta olmadığını, çevikliğin bir yolculuk olduğunu hatırlamak ve de bu yolculukta pusula olarak Agile Manifestoyu kullanmak demek.
“İnsan odağını kaybetmeden, iç ya da dış tüm değişkenlere uyum sağlayıp müşteriye en hızlı ve kaliteli değeri üretebilme kapasitesi.”
“Dünle birlikte gitti, cancağızım.
Ne varsa düne ait.
Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.”
Demiş canım Mevlana. Değişim rutinimiz aslında. Dün de vardı, bugün de var. Hep olacak, hem de dört nala. Değişimin frekansı aynı kalmıyor, artıyor devamlı. Hal böyleyken de düne ait olanla yetinmek, dünün kabulüyle yol alarak doğru hedefe varabilmek iyiden iyiye zorlaşıyor. Bazen imkansızlaşıyor. Yollar artık daha dikenli, daha sisli ve rota sürekli değişiyor. Ama enseyi de karartmayalım, sisi dağıtmak da dikenleri erkenden fark edebilmek de yeni yolları erkenden keşfedebilmek de mümkün. Agile (Çevik ) kültür tam da buna hizmet ediyor aslında. Daha kıvrak, daha dinamik, daha esnek olabilmek hayatta kalabilmeyi de, kaşif olabilmeyi de mümkün kılıyor çünkü. Değişimin kalp atışlarını sürekli dinleyerek, kendi ritminizi adapte edebiliyorsanız; bunu yaparken değeri odağınıza alarak değer üretimini sürekli hale getirebiliyorsanız; değeri dert edinip onun bir parçası haline gelebiliyorsanız; üzerine bir de yeniyi çağırıp söylüyorsanız çeviklik size çok yakışıyor.”
“Organizasyonel Çeviklik, bir organizasyonun rakiplerine göre daha hızlı öğrenebilme ve adapte olabilme yeteneğidir.”